24 Eylül 2010 Cuma

Tatil ve Dil

15 günlük tatilden kaç tatil yazısı çıkar? Bizden çok çıkacak gibi...

Bu seferki, bizim minik adamın tatildeki dil gelişimi ile ilgili! Zaten 2 yaş, dil gelişimi konusunda bir dönüm noktası anlayabildiğim kadarıyla. Tatiller de öyle...

İki yaşa yakın bir zamanda tatile gidince, hatta bu tatile anne-baba-anane-dede-dayı (ve ilk üç gününde Ersel Dayı, Balca ve büyük yengeyle de birlikte olunca) Çınar'ın dil gelişimi olağanüstü bir ivme kazandı! "Ih"lardan kelimeleri papağan gibi -ama kendince- tekrar etmeye, hatta 2 (bazen 3) kelimelik cümleler kurmaya başladı.

Ve susmamaya! Durmadan konuşuyor artık! Tamamen uyduruk, araya bildiği kelimeleri sıkıştırarak bir şeyler anlatıyor sürekli. Ve işin komiği, bunu genelde ayna karşısında yapıyor. Dudaklarını abartılı biçimde eğip bükerek hayran hayran konuşmasını izliyor! Eee, ne de olsa, 23 ay bekledi yavurcak bu aşamaya gelebilmek için, baksın tabii kendine, hakkı!

Tatilde söylediği kelimeleri ve cümleleri telefonuma kaydetmiştim. Şimdi buraya aktarıp ölümüzleştirmenin zamanı geldi:

Balka: Balca
Ukak: Uçak
Gıkgık: Fıstık
Bakak: Başak (aynı zamanda "bırak" ve "balık" da demek!)
Yiit: Yiğit
Apak: Ayakkabı
Galk: Kalk (aslında, artık bütün eylemleri başarıyla söyleyebiliyor...)
Galga: Dalga
Amak: Hamak
Et: Et
Taç: Taş
Amuk: Armut
Teeter: Şeker
Detde: Tekne
Nennin: Deniz
Büyüt: Büyük
Çüçüt: Küçük
Kııya: Kıyıya (gidelim, denizde yüzerken, kıyıya çıkmak için...)
Mini Mini: uafk adımlarla yürümek :) (havuzda koşup da kafayı gözü patlatmasın diye öğretmeye çalıştık, oldu :D)
Makaağna: Makarna
Ördet: Ördek
Emet: Ekmek
Papanga: Papağan
Biteene: Birtane(m)
Nünet: Güneş
Imak: Irmak

Ve şimdi de, tatilde kurmaya başladığı cümleler:

"Anane, öyyö gir": Anane, havuza gir.
"Baba gel, öyyö gir": Baba gel, havuza gir
"Ukak gitti, ba-baa": Uçak gitti, bay bay!
"Balka gitti eyye": Balca eve gitti
"Imak gittiii, kaaaabooo": Irmak gitmiş, kaybolmuş...
"Ku uttu": Kuş uçtu
"Emme katti": Emre kaçtı

Buyrun, bu da uyduruk konuşma videosu:

Çok acayip, değil mi? Ve bu durum, Ankara'ya döndükten sonra da böyle devam ediyor. Hep çok merak ediyordum, Çınar ne zaman konuşacak, diye. Doğru yanıt "vaktinde"ymiş. Zaten herşeyi "vaktinde" oldu Çınar'ın -ne erken, ne de geç.

Annesi biraz aceleci olsa da -bebekliğinden itibaren her konuda- akıllı oğlu neyi ne zaman yapması gerektiğini gayet iyi biliyor doğrusu!

9 yorum:

Gamze dedi ki...

süpersin Çınar:)
Çınar Diyalogları yakındır, merakla bekliyorum:)
Sondan 2. paragrafa kesinlikle katılıyorum, aslında belirleyici onlar, biliyorlar vaktini:)
Tatil ile birlikte ben dil gelişimini kreş ve kalabalığın çok tetiklediğini gözlemlemiş ve düşünmüşümdür hep.Birde şöyle bir tespitim var ki bazı çocuklarda bazı durumlarda kuluçka dönemi daha uzun oluyor ama ortaya koydukları sonuç daha tam ve net oluyor sanki.
sevgiler

yeliz dedi ki...

Başakçım benzer bi konuyla pişti olmuşuz nerdeyse:) Arca aynen Çınar gibi, k ler g çıkıyor genelde GALK!! kalabalıkla dil gelişiyor kesinlikle.
sevgiler

Sen Gelince dedi ki...

İki yaş ve tatillerde konuşmanın uçuşa geçtiği fikrine aynen katılıyorum Başak'cım... Çok tatlı konuşmaya başlamış ama buarada annesi:)

Burcu dedi ki...

Önce konuşsun diye gözünün içine bakarız, sonra sussun diye.. :)) Eee 2 yıl içinde biriktirdi biriktirdi şimdi gevezelik zamanı annesi.. :)

banu dilik dedi ki...

Basak'cim; Masallah, oyle basit kelimeler degil, karmasik seyleri nasil da bulmus, tekne idi, hamak idi...Sen de endiselenmeyi birak, harika bir oglun var..Benim duydugum kadariyla erkek cocuklari dhaa gec konusurlar , kardesimden biliyorum, Cinar'in kelime haznesi muthis...

Ömer Tuna dedi ki...

hep acele ediyoruz bir de baktın hiç susmuyor geveze bişey olup çıkmış

alev ertürk dedi ki...

maşallah yaa kuzuya :))) düşünsene kinbilir neler anlatıyor da biz anlamıyoruz :DD benim oğluşumda böyle o da şuan 23. ayının icinde hakkaten bişeyler icin zaman gerekiyor biz ne kadar acele etsekte onlar ne zaman isterse o zaman oluyor ...

Adsız dedi ki...

Hahaha, videolara bayildim, geveze, bi de ordet'lere ne guzel yem veriyor oyle, bir ordete bir mideye, harikasin Cinar :))) Ozlemistim cok, iyi oldu ama daha cok yazi, daha cok video istiyoruz please!

larcencielblog dedi ki...

Gamze,
Çınar monologları var şu an bizde, anlayamadığımız için çok üzülüyorum ama :) Gerçi, Çınar bizim anlamamış olmamızı pek salamıyor :D

Yeliz,
Galk :))

Özlem,
Teşekkürler :)

Burcu,
Sussun diye gözünün içine bakmıyorum ama "ay ne çok konuştun yavrucuğum" dediğim oluyor tabii :)

Banu,
Çınar erken konuşan bir çocuk değil, zamanında yapıyor genelde herşeyi :) Sevdiği şey olunca da, karmaşık da olsa, söylemeye gayret ediyor! Teşekkür ederiz güzel yorumuna :)

Ömer Tuna,
Ayynen öyle :)

Alev,
Ne anlattığını anlayabiliyor olmayı o kadar çok isterdim ki!!!

Evren!
Ben de seni özledim!!! Bak, hemen sözünü dinleyip yeni post yazdım, hem de biiir sürü fotoğrafla!!! Videları yavaş yavaş vimeoya yükleyeceğim. 500 MB kotası sekte vurdu biraz.

Herkese sevgiler!