29 Kasım 2010 Pazartesi

Uyku Tulumu Meselesi...

Pek çok geleneksel -ya da anneanne-babaanne ikilisine yakın yaşayan- Türk annesi gibi ben de Çınar'ın gece üstünü asla örttürmek istememesine, örttüğümün ikinci dakikasında teperek yorganı/battaniyeyi fırlatıp atmasına fena halda kafayı takmıştım! Ne de olsa "uyuyanın üstüne kar yağar"dı! Hadi geçen sene Çınar geceleri zırt pırt uyandığı için kalktıkça üstünü örterek bu işi hallediyordum; ama, bu sene artık geceleri daha uzun süre kesintisiz uyuyabiliyor. Dolayısıyla "bütün gece donuyordur çocuk, ayyy, hele sabahları!!!" endişelerim(iz -ben, anneanne, babaanne) tavan yapmıştı!

Uyku tulumlarından hiç hoşlanmadığını geçen sene açıkça belli eden oğlum için önce termal atlet seçeneğini düşündüm! Terlemezse, üstünü açmasında sorun omayacaktı... ama, bu atletlerin "body" şeklinde olanını bulamadığımdan, bu proje "tuvalet eğitiminden sonra"ya kaldı.

Sonra, halamızın kızı için aldığı battal boy uyku tulumunu denedik. Altı torba gibi olanlardan, ama 110 cm boyunda olduğu için sorun olmayacak-tı! Ama oldu, çünkü biraz dardı ve Çınar istediği gibi sağa sola bacaklarını fırlatamayınca, giydiği gece ilk 2 saatte 10 kez uyanıp en sonunda da "kıçaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrr" diye bağırarak çıkarttırdı üstünden tulumu!

En son dün gece de, Çınar'ın bir boy büyük kuzeni Emre'nin astronot uyku tulumunu denedik. Uyuttuktan sonra giydirdim, giydikten sonra döndü totosunu yattı! Ooooh, demek ki hareket edebiliyor, ne mutlu bize, dedim. Çıktım odadan... ve mutluluk 2 saat sürdü. 2 saat sonra arkadaş bir uyandı; gözler de kapalı ama uyuyamıyor. Kana kana su içiyor, bir sağa bir sola dönüyor. I-ıh! Dalamıyor... 1 saatlik uğraşın sonunda dalar gibi oldu diyorum, 5 dakika sonra yine uyanıyor. Tam delirmek üzereyken -ben-, aklıma sorunun ne olduğunu kendisine sormak geldi.

"Annecim, bir yerin mi ağrıyor?"
"I-ıııh..."
"Sıcak mı geldi?"
"Hı-hıııı..."

Buyrun işte! Hemen çıkardım tulumu, üstüne battaniyesini örttüm, 2 dakikada uykuya daldı ve sabaha kadar da uyanmadı...

Evet, Çınar bebekliğinde çok gazlıydı, bu yüzden karnını, ayaklarını sürekli sıcak tutmak adına, hep sarıp sarmalardık. Ancak öyle rahat uyurdu. Ama şimdi 2 yaşını geçmiş bir birey. Demek ki soğuk seviyormuş, azıcık serinde uyumak hoşuna gidiyormuş. Sabah Ahmet'le de konuştuk, "hatırlasana" dedi, "bayramda kaloriferler yanmadığı için teyzemin evi serindi, ama orada hiç uyanmadan uyuyordu". Doğru!

Dün ben uyku tulumlarına veda ettim. Tabii ki, gece ben kalktıkça, üstü açıksa örterim (dayanamam). Sizin de aklınızda bulunsun, herkes Çınar'ın annesi gibi yorganı başına kadar çekip gömülerek uyumayı sevmek zorunda değil :)

NOT: Bu yazıyı Çınar'ın dedesi okuyor biliyorum; lütfen anneannesine de anlatsın ki anneannesi de endişe etmesin artık. Ben de babaanesine bir şekilde anlatmaya çalışırım :)

14 yorum:

Buket dedi ki...

Ahhh! bu uyku sorunsalı yok mu? başımızın belası.Kış ayı hiç olmasa havalar hep sımsıcak olsa da ne yorgan ne battaniyelerle uğraşsak değil mi? Gözümden uyku akıyor ama ne çare, gelmek zorundayım işe.Begüm'ü (istemesem de)gece yanıma yatırmaya başladım yine. Horul horul uyuyan bebe nasıl anlarda üstünü örter örtmez 1dk. bile durdurmayıp hemmen açar üstünü.Bütün gecem bu şekilde geçiyor çıldırma noktasındayım.Sabah babasına bir daha yanıma yatırmayacağım yatsın yatağında burda da hiç örtemiyorum üstünü hiç faydası yok burda olmasının dedim.

füsfüs dedi ki...

başak ben de geçen seneye kadar tulum giydiriyordum. bizimki uyuyordu sorun etmiyordu ama bu sene koca çocuğa tulum giydiresim gelmiyor nedense. aslında oluyor tulumu. defne de üstünde pek yorgan tutmuyor, sabahları hep açık buluyorum ama hasta falan olmadığına göre üşümüyor demek ki diyorum. ben de bıraktım, biraz kalın pijamalarla sere serpe uyuyor. ben yaz kış örtünmeyi severim, birz zor oldu tabi kendimi ikna etmem ama oldu:)

Adsız dedi ki...

Ya bu anadolu anaları niye böyleler anlamıyorum arkadaş ya :DBen örtünmekten nefret ederim yorganla kavga eder boğuşurum.Önceden de öyleymiş annem bakmış baş edemiyor gitmiş doktora sonunda :D Alman doktorda neden örtüyorsunuz istemiyorsademiş ? Sonra her çeşit kalınlıkta boyda bulunan eşofman şeklinde tulum almışlar mutlu mesut uyumuşlar :)Hala hatırlarım ince ve dalgıç mayosu gibi giyiliyor.Sıcak tutuyor terletmiyor.Belki yurtdışına giden yakınlarınız olursa sizede getirebilirler.Sıkma çocugu abla bırak yaaa.

larcencielblog dedi ki...

Buket, valla öreteceğim diye kendi uykundan da olma madem, sal gitsin :)

Füsun, aynen ben de hala "kesin üşüyordur" diyorum ama bıraktım, üşürse üşüsün. Gece uyusun ama!

Ashley, çok güldüm sana! Anadolu anasıyım ben, evet :)) O dediklerinden Mothercare'de var galiba. Ama garantisi yok onunla da uyuyacağının. Ben yine geleneksel yöntem kullanayım, külotlu çorap ve uyuyunca da yelek giydirivereyim :))) Artık uyurken karizması çizilsin, yapacak bir şey yok :))

alev ertürk dedi ki...

ahhhh bu sorun tüm annelerin sorunu biz de aynı durumdayız bende cok savaş verdim yiğitle tam kendimi alıştırdım demekki böyle rahat ediyor dedim bu sefer de gündüz çişe iyice alışan oğluş gece de bez istemedi bıraktık şimdi korkum altını ıslatıp öylece üstü acık yatakalması yani kısacası biri biter biri başlar bu işler böyle maalesef..

ZEYNEP dedi ki...

Pek tanıdık bir durum bu :)Hiç hiç örtmüyor benim sipa üstünü, özellikle de sabaha karşı evin buza kestiği saatlerde hiç mi hiç istemiyor. Bilhassa ayakları yorganın dışında kalacakmış,, Uzun süre bu duruma huylandıntan sonra baktım ki benim donduğum zamanlarda eli kolu ensesi sıcacık,ikna ettim kendimi üşümüyor demek ki dedim. Bazen ayaklarını filan biraz serin bulunca tülbente yakın incelikte bişi atıyorum üstüne ama onu bile istemiyor. Erkek çocukların daha az üşüdüğünü de hesaba katmak lazım sanırım :)Sevgiler,

Ozge dedi ki...

Derin de ustunu ortturmez, ben de biraktim artik:)ayakli kalin pijamalardan giydiriyorum, ustunu de hiic ortmuyorum...(aman ananesi babanesi duymasin sshhh:)) Inan ben de ayni sen gibi yorgani kafama gecirip, sirtimi sarmalayip uyuyabiliyorum ve ayni ortamda Derin oglan ustu basi acik rahatca uyuyor. Belki de buyudukce ustlerini ortmeye baslarlar, kim bilir...opuyorum sizi:)

ikicocukannesi dedi ki...

basa cıkamıyorum basak senin gibi,
imkanı yok,
deli deli yatıyorlar benimkiler de,
istemiyorlar ne yorgan ne battaniye.
bende oyleyimdir ama.
operim.

lovehouse dedi ki...

Onlar anlatmak istiyorda biz pimpirik olduğumuzdan kabullenemiyoruz sanırım,üşürler diye üzerlerine titriyoruz. geçen yıl odasında ısıtıcı yakmıştım,bu yıl tulum aldım M&C'den,ama ter içinde uyanıyor her sabah.gece boyuda uyanıyor.dün gece karar verip sabaha karşı tulumu çıkarttım,mis gibi uyudu,sanırım anlamak istemiyoruz onları,anlatmaya çalışıyorlar ama :)))

Göçebe dedi ki...

Kitabın birinde bebekler için ideal sıcaklığın 19 derece olduğunu okuduğumda "yahu o sıcaklıkta donar yavrucaklar "demiştim. Ama zaman içerisinde gerçekten bunun doğru olduğuna kanaat getirdim. Çünkü YH de çoğu bebek gibi sıcaktan hiç mi hiç hoşlanmıyor. Oda sıcaklığı ne zaman 19-20 derece olsa mışıl mışıl uyuyor. Hem bebekler çok sıcak bir ortamda uyuduklarında terlediklerinden hasta olma olasılıklarının da arttığını düşünüyorum.

Bu arada uyku tulumu YH nin bacaklarını rahatça hareket ettirmesine engel olacağı için çok sık uyanmasına neden olabilir düşüncesiyle, her ne kadar bir kaç kez niyetlendiysek de almadık.

Unknown dedi ki...

Başak yine süper yazmışsın tam da bizde yaşananlar yaşadıklarınız. Yaman da aynı Çınar gibi sen örttükçe örtüyü açar. özellikle ayakalarının kapatılmasına hiç dayanamaz. bense kulaklarım kapanmadan uykuya dalamam. ama sanırım onların metabolizması bizden hızlı olduğu için üşümüyorlar hatta bazen sabah üstü açıkken bakıyorum ayakları sıcacık oluyor.

Unknown dedi ki...

Başak yine süper yazmışsın tam da bizde yaşananlar yaşadıklarınız. Yaman da aynı Çınar gibi sen örttükçe örtüyü açar. özellikle ayakalarının kapatılmasına hiç dayanamaz. bense kulaklarım kapanmadan uykuya dalamam. ama sanırım onların metabolizması bizden hızlı olduğu için üşümüyorlar hatta bazen sabah üstü açıkken bakıyorum ayakları sıcacık oluyor.

Unknown dedi ki...

Bizde bu aralar çorap da yok, yalık ayak uyuyor, üstüne açmasa, bir de gece kalkıp yanımıza gelmese sorun değil de, bazen geldiğinde bir bakıyorum ayaklar buz :(
Ama erkeklerin vücut ısısı daha yüksek, kendimiz gibi düşünmemeliyiz sanırım :)

Mustafa dedi ki...

:)