12 Temmuz 2011 Salı

Beyne Entegre GPS*

(*) GPS: Global Positioning System -Küresel Konumlandırma Sistemi (diye çeviriliyor değil mi?) Ya da, araçlara takılan, haritadan gidilecek rotayı gösteren cihazların kullandığı sistem de diyebiliriz :)

Bu arkadaşın babasında var bundan; beyne entegre GPS yani. Ahmet, bir yere gideceği zaman, alır önüne haritayı, oturur çalışır! Hakikaten çalışır ama... Sonra yolda belki bir-iki kez bakar; ve olay bitmiştir! Hangi şehirse artık o, yerlisinden daha iyi bilir gidilecek yerleri, ne kadar sürede gidileceğini, hatta iki nokta arası alternatif yolları!

Çınar'da acayip bir yol hafızası olduğunu kreşe yeni başladığı dönemde keşfetmiştik. Okulun caddesinin üstünden geçerken "okkul", anneannesinin evinin paralel caddesinden geçerken "anane ebi" demesinden. Artık iyice aştı kendini, alternatif yolları da tanımaya başladı.

Geçen gün Kuğulu Park'a gidiyoruz. Ondan 1 hafta önce de hastaneye gitmiştik aynı yoldan (Güven Hastanesi). Yolun alakasız bir yerinde Çınar birden dikilip "hattaneye ditmiyoluz mu?" diye sordu! Bu soru cümlesi "hastaneye gitmeyeceğiz değil mi?" anlamına geliyor. Epey şaşırdım, zira ilk seferinde benim, babasının gittiği bu yolun nereye çıkacağını anlamam epey sürmüştü :)

Sonra, geçen haftanın son günü, Ahmet şehirde olmadığı için okula alternatif bir yoldan gidiyordum. Yine hastane yolunun yakınından geçmemiz gerekiyordu. Daha yolun başına gelmeden "Çinay hatta mı? Öhö öhö... öktülüyoo mu? Doktola mı didiyoluz?" diye sordu!



İyi ki annesine, dayısına ya da dedesine çekmemiş. Artık yollarda kaybolmaktan korkmuyorum; kendi GPS cihazımı kendim yapmışım, ellerimize sağlık :))

2 yorum:

Ege'nin annesi! :) dedi ki...

nasıl yerleştirildiğini öğrenmem lazım, zira benim de çok ihtiyacım var :) gece gittiğim hiçbir yeri gündüz bulamıyorum :-s

Itır dedi ki...

bizde de aynı durum..baba ogul yer yon karvami konusunda harikalar..bense rezalet..birak yeri yonu sagimi solumu bile karistiriyorum hala!!