29 Ocak 2010 Cuma

Minik Adamın Yemekleri

Merhaba!

Öyle çok boğazına düşkün olmasa da yüksek damak zevki olan bir oğlum var... böyle olmasında anneannesinin leziz yemek/baharat önerilerinin rolü büyük! E ben de üşenmeyip 7-8 aylıktan beri ona sade sebze püresi vs gibi kendimizin bile yemekten çok hoşlanmayacağı şeyler yerine tavuk/yayla çorbası, sebze çorbası vb. verince minik adam bu yaştan gurme oldu bile!

Blog yazmaya başladıktan sonra Çınar'ın sevdiği yemek tariflerini yayınlamaya da karar vermiştim, üstelik de bu tariflerin hepsini çok sevdiğim bir arkadaşıma da gönderdiğim için elimde elektronik formatta da hazırdı. Ama tarifleri blogda alt alta yayınlamak yerine google docs'a atmayı tercih ettim (yer kaygısı). Merak edenler buradan ulaşabilirler -arkadaşıma yazdığım için tarifler pek senli benli, ama düzeltmekle uğraşmadım açıkçası, kusur bakmayın, samimiyetime verin :) İlk 4-5 tarif Çınar'ın dişleri çıkmadan önce ya da yeni çıktığı dönemlerde yazıldığı için blender/foodmill (linke tıklayınca, foodmill'i bulmak için sayfanın altına inmeniz gerekiyor...) ikilisi baş rollerdeler!

Çınar'ın sevdiği ve sıkça yediği yemekleri aşağıda listeledim. Tabii bunların yanına çoğu zaman evde yapılmış yoğurt, zaman zaman da domates-salatalık püresi/rendesi, ya da yine aynı sevgili arkadaşımdan öğrendiğim avokado salatası (rende domates, salatalık, avokado, azıcık tuz, zeytinyağı, limon) eşlik ediyor! Bir de, çorbalar çok sulu olursa, içine daha önceden kurutup robotta çektiğim tam buğday ekmeğinin içinden 1-2 kaşık koyuyorum. Bence, bebişlerin B vitamini almaları için biraz da olsa ekmek yemelerinde yarar var!

Dosyada tarifleri olanlara link de koydum... Link olmayanlar zaten çok bilinen yemekler, bir balık çorba ile balık köftesi var tarif gerektiren, onları da bir ara belgeye ekleyip size haber veririm :)

Çorbalar
Kırmızı mercimek çorbası
Yeşil mercimek çorbası (kıymalı ve terbiyeli iki ayrı versiyonuyla)
Terbiyeli tavuk çorba
Yayla çorba
Sebze çorbası
Balık çorbası
Tarhana çorbası (kıymalı/tavuklu/balıklı/sade)
Brokoli çorbası
Kıymalı, pirinçli domates çorbası

Kırmızı Et Yemekleri
Izgara köfte
Pirinçli köfte -havuçlu ve patatesli
Terbiyeli kereviz
Etli/Bulgurlu Ispanak
Bamya (kıymalı)
Kabak dolma
Biber dolma
Havuçlu patates oturtma

Tavuk Yemekleri
Kabaklı, patatesli, havuçlu tavuk
Bamya (tavuklu)

Balık Yemekleri
Balıklı makarna
Balık köftesi

Güzel tarifleri/önerileri olan varsa çok sevinirim! Tüm minik adamlara/hanımlara afiyet olsun!

Sevgiler... Başak

Güncelleme: Çınar'ın aylara göre ayrılmış günlük yemek listesine buradan göz atabilirsiniz...

15 yorum:

Adsız dedi ki...

öncelikle blog alemine hosgeldin,yeni blogun hayirli ugurlu olsuun.ama keske blogspot diil de wordpress alsaydin,benim eski blogum blogspot idi ve hic memnun diildim,wordpress'e gectim rahat ettim

Adsız dedi ki...

Ben 2007'den beri blogspot kullaniyorum, arada wordpress de denedim ama bana blogspot kullanim acisindan daha kolay ve daha sicak geldi. Eskiden gercekten cok daha kotuydu ama artik epey gelistirdi. Blogforums'dan 3 kolonlu yeni temalar vs.ler indirebiliyorsun. Ben cok kullanmiyorum, genelde direkt HTML'den degistiriyorum/ekliyorum ama disardan kolaylikla entegre edilebilecek pek cok gadget vs. var. Valla reklam parasi almadim, birkac kucuk hediye, hepsi o ;)

Ya ben yemeklerle ilgili yorum birakacaktim, hatlar karisti - Adana cik aradan! :P

Basakcim,
Yayla corbani yaptim hemen ve afiyetle yedik. Bir oturusta ikiser tabak ictik tadina doyamadik. YavruSu da corba olarak ilk kez bunu begendi. Sirada terbiyeli kereviz var ama burda cok pahali, 2 kereviz 10 dolar :( Ne yapalim alicaz artik bu tarife ozel :)))

Paylastigin icin tesekkurler!

larcencielblog dedi ki...

Gürkancım,
Bu blogu hazırlamay karar verip başladığım ara iş yerinden Wordpress'e bağlanamıyordum, nedense, yasaklanan siteler arasındaydı. Yoksa hazır orda blogum vardı, ama böyle oldu işte. Ben memnunum burdan aslında. Bir de şimdi Evren'in yazdıklarını okuyunca daha da iyileştirebilirim görünümü falan sanırım :) Html falan bende yok tabii, ezik ezik gadget kullanıyoruz hala :)

Evrencim,
Afiyet olsun! Kendim yapip da size yedirmisim kadar mutlu oldum begendiginize; özellikle de YavruSu'nun beğendiğine! Yayla çorba Çınar'ın en en en sevdiği çorba zaten! Yoğurt sevdiği için minik adam, yoğurtlu terbiyeli her türlü yemeği de severek yiyor; ama No.1 bu! Ben bu çorbanın yanında ızgara köfte veriyorum ona genelde. Bir de rende domates/salatalık. Komple mönü önerisi olarak sunayım istedim :)
Terbiyeli kereviz de çok lezzetli bir yemek, Çınar'ın bakıcı annesinin tarifi bu. Ben de bayılarak yiyorum yaptığımızda, Çınar da pek keyifli yiyor (biz hala çatalla ezdiriyoruz, püre yapmıyoruz ama ezilmesi gerekiyor...). Umarım siz de seversiniz. Her ne kadar kerevizin fiyatı dudak uçuklatacak gibi olsa da, ara sıra yapılabilir; maksat değişik tatlara alışsın :)
Tekrar afiyet olsun! Sevgiler :)

NOT: Çınar'a ben haftalık yemek listesi hazırlıyorum. Onun da kaydını Excel'de tutuyorum. Hani sebzeleri, etleri dengeli dağıtmak adına. Bu kadar kasmaya gerek yok tabii de, vaktim olunca yazıyveriyorum. Eğlence amaçlı daha çok. İşte o listeyi de yazıya güncelleme olarak ekliyorum şimdi. Bugün minik yavruma ne pişirsem? diye düşünüp de bulamazsınız belki yardımcı olur :) Sevgiler...

larcencielblog dedi ki...

Bir de yani aşkolsun Gürkancım, kaç tane yazı yazmışım, yorum yapa yapa blogspot'a yaptın ya, pes :) (baskı, baskı, baskı)

Adsız dedi ki...

Heyyy! Süpersin Başak! Tam ihtiyacımız olan zamanda yetiştin. Dün doktor dedemiz bize uyarıda bulunmuştu, çocuğa haftada sadece 2 kere et veriyoruz diye. Her öğün olmasa da hergün verilebilirmiş. Biz çok sevmediğimiz için yaptıklarımız da genelde kötü ve genelde çok sert oluyordu, şimdi senin tarifleri deneyeyim bakayım. Balık köftesi ve balık çorbasını da bekliyorum. Önce ızgara köfteyi yapayım bakalım.

Menüler de hayat kurtardı, hemen hazıra konula ;) Ellerine sağlık, çok güzel hazırlamışsın:))))

rumma dedi ki...

Benim bloğuma da bakabilirsiniz menü için..:)

sevgiler

www.rumma.org

larcencielblog dedi ki...

Evren, monulerin ise yaradigina cok sevindim! Balik koftesini biz henuz Cinar'da denemedik, ama kuzenimin 2.5 yasindaki kizi pek severek yiyor. Ama balik corbasi Cinar tarafindan tescilli yemegimizdir, tavsiye ederiz... en kisa zamanda da yazacagim... YavruSu'ya seker bal olsun :)

Acikcasi Cinar'a her corbanin/yemegin icinde et veriyoruz bir sekilde, acaba cok mu veriyoruz ki? Gerci, hep sebzeyle karisik, sebze icinde oldugu icin sorun olmasa gerek...

Rumma, adres icin tesekkurler. Fikir almak iyi oldu!

Herkese sevgiler!

larcencielblog dedi ki...

BALIK CORBASI

(Hadi bilgisayarin basina oturmusken yazayim dedim... tarif bir dondurulmus gida firmasinin reklam metni aslinda, ama cok lezzetli oldu, Cinar bayildi!)

Malzemeler:
1 parca mezgit/somon/dil baligi
(Tarif dondurulmus mezgit icin aslinda. Diger iki balik da bebeklerin damagina uygun, yumusak baliklar. Ozellikle somon Omega-3 deposu! Dondurulmus degil de taze balikla yapmak isterseniz baligi onceden yagsiz tavada hafif izgara yaparak, kilciklarini da dikkatlice ayiklayarak tarife dahil edebilirsiniz.)
Yarim kabak
Yarim kucuk sogan
Yarim kucuk boy patates
Yarim kucuk boy havuc
Yarim cay bardagi kirmizi mercimek ya da pirinc
1 tatli kasigi tereyagi
3 su bardagi su

Tarif:
3 bardak suyu koyup kaynatin, kaynayinca icine 1 parca dondurulmus mezgiti atin. 10 dakika kadar kaynasin. Ardindan tencereden baligi cikarin, suyunu bir kenarda bekletin -balik suyuna corba icin :)(Taze balik kullanacaksak bu asamayi izgarayla geciyoruz. Balik suyuna corba olmuyor tabii ama cok sorun degil bence :>)
Diger yanda tencereye tereyagi koyup eritin. Icine yemeklik olarak dogradiginiz soganlari ekleyip orta ateste 1 dk kadar soteleyin. Sonra kucuk kupler halinde dogradiginiz kabaklari, patatesleri ve havuclari ekleyin. 2 dk cevirdikten sonra uzerine baliklari hasladiginiz sudan 2 bardak ekleyin (ya da taze balik durumunda 2 bardak sicak su). Kaynamaya basladiktan sonra yikadiginiz pirinc veya mercimekleri ekleyip ocagin altini kisin.
sebzeler yumusamaya yakin baligi da ekleyin. 4-5 dk sonra (ya da sebzeler size gore yeterince yumusayinca) ocaktan alin.
Bebeginiz 1 yas altindaysa blenderla ezabilirsiniz, ama aslinda catalla da ezildiginde son derece kolay yenebilen bir corba oluyor.

Afiyet olsun :)

NOT-1: 2 porsiyon corba icin olculer uc asagi bes yukari boyle... ama siz de icmek isterseniz yarim yerine tam sebze kullanabilirsiniz.
NOT-2: Cinar o hafta mercimek corba icmisse balik corbasini pirincle yapiyorum; yayla corba icmisse mercimekle :)
NOT-3: Tarif google docs'a da eklendi...

Adsız dedi ki...

Öncelikle eline emeğine saglık...Benim kız da yediklerini çıkartmaya pek meraklı,püre işi de sonradan katılara geçişte sorun yaşattığı için blender kullanmak beni rahatsız ediyor. Tarif ettiğine göre food mill bizim için iyi bir seçenek.Amerika dan isteyeceğim ama arkadaşıma fazla yük olsun istemiyorum. boyutları ve ağırlığı ile ilgili bilgi verebilir misin? SEVGİLER...

larcencielblog dedi ki...

Merhaba,

Aslında, 3-4 ay sürekli blender kullanmak zorunda kaldığımız bir dönem de oldu (13-16 ay arası) ama şu an hapur kupur parça lokma yiyor, çok endişe etmenize gerek yok bence :)

Yine de, food mill çok yararlı bir alet. Hiç yük olacak gibi değil, ufacık bir alet. Üstelik ücret olarak da 14-15 dolar bir şey. Gönül rahatlığıyla isteyebilirsin :)

Başak

Adsız dedi ki...

tariflerinizi çok beğendim teşekkürler benim bebeğimin adıda çınar ve şuan 9 aylık günlük menünüz nasıl onu yazarmısınız birgün boyunca neler yediriyorsunuz??

larcencielblog dedi ki...

Merhaba,

Yazının en sonunda, güncelleme kısmında Çınar'ın 2-3 ay boyunca her gün yediği yemekleri yazmıştım, o dosyayı bulabilirsiniz.

Şimdi de,

Sabah kahvaltı: omlet/haşlanmış yumurta, domates, peynir, süt, ekmek
Kuşluk: kraker/mısır gevreği ve meyve
Öğle: Yemek ve yoğurt
İkindi: açma/poğaça/kek/muhallebi ve süt/ayran/meyve suyu/limonata
Akşamüstü: Meyve
Akşam: Yemek ve yoğurt

Artık yuvaya gittiği için aslında yemek programı yuvada belirleniyor... Yuvayla ilgili yazılardan yemeklere ulaşabilirsiniz. Ama 9 ay için yukarıdaki çorbalar ve sebze yemekleri daha uygun olacaktır...

Sevgiler, Başak

nergiz dedi ki...

Çınar bey için haftalık menü hazırladığınızı yazmışsınız fakat ben bulamadım..oğlum 2,5 yaşında ve çiğneme sorunumuz var..doktorumuz bunu öğrenmeyen insan yok diyor ama sürekli kusmasından hem ben hem oğlum yorulduk.az yiyince aç kalmış gibi geliyor öğünlerde ne kadar yedirmek gerekli..sorabileceğim sizler varsınız ..yardımlarınızı bekliyoruz.sevgilerimizle
nergiz

nergiz dedi ki...

az önce haftalık menülerini bulamadığımı belirten mesaj atmıştım ancak dikkatsizliğimden ötürü olmuş buldum..teşekkürler sevgiler..

larcencielblog dedi ki...

Nergiz, tahmin edebiliyorum sıkıntınızı; hem senin hem de oğlunun.

Çiğnemek istemiyor mu, bilmiyor mu, nedir tam olarak sorun bilemiyorum ama, çatalla ezip, sonra minik parçalara bölüp, sonra parça boyutunu arttırarak da bakabilirsiniz bir duruma, nasıl gidiyor diye. Ama doktorunuz haklı, bunu öğrenmeyen çocuk yok.

Bir de, nasıl yaklaşıyorsunuz bilmiyorum ama, bunu bütün yaşamınızın odağına koymamaya çalışın (tahmin ediyorum, çok zordur). Bazen sorunlardan uzaklaştıkça daha çabuk çözülebiliyor herşey...

Öğün konusuna gelince; kişinin midesi yumruğu kadardır derler ya, onu düşünün. Yani, bizim yediğimiz porsiyonlarla kıyaslamayın.

Çınar da çok çok yiyen bir çocuk değil; mesela, 2 köfte ve 1 kase yoğurt (100-150 mL gibi) yediği zaman doyuyor. Kase ölçüsü 150 mL mesela benim için, yemeklerini de daha fazla koymuyorum önüne. Doymazsa, kendisi isteyebiliyor yeniden. Çok büyük porsiyonlar, çocukların da gözünü korkutuyor sanırım...

Umarım kısa zamanda düzelir bu sıkıntınız... Sevgiler, Başak