27 Nisan 2010 Salı

Acil Durum Plani

Merhaba anneler (ve herkes tabii ki :),

Konuk yazar olarak ilkyardim yazisinin devami niteliginde "Acil Durum Plani" ustune bilgilerimi paylasacagim. (Maalesef Turkce karakter kullanamiyorum)

(Bir de kendim hakkinda kisa bilgi: Anneyim, kizim 20 aylik ve calisiyorum, sanirim bu kadari herseyi ozetliyor hakkimda)

Ilkyardim konusu anne oldugumdan bu yana daha cok dikkat ettigim, kafa yordugum, endiselendigim bir konuydu. Kizim buyudukce ve biz ise gidip, o evde kaldikca, genel emniyeti hakkinda endise etmenin yanisira, biz evden uzaktayken birsey olursa napariz konusu kafamizi kurcalamaya basladi.

Ancak kafamizdaki bu kurcalanma konusunda gecen haftalara kadar ciddi bir adim atmadik...ta ki normalin ustunde bir siddet ve uzunluktaki deprem sehrimizi sallayana dek.

Aslinda 3-4 yilda bir de buyuk yanginlarimiz oluyor ama depremin hepimizin kalbinde ozel bir yeri (!) oldugundan heralde, azicik sallanma akillarimizi basimiza getirdi.

Deprem mal kaybinin yaninda herhangi buyuk olcekte insan kaybi, ulasimin engellenmesi gibi seylere sebep olmadi. Ancak bir pazar gunu herkes guzel havanin keyfini cikarirken, sallandik da sallandik. 1 dakika icinde tum telefonlar, 3G internet hatlari coktu. Cep telefonlari kilitlendi. Kimse kimseye ulasamadi.Ben kizimla buyuk bir parktaydim. Ne esim benden, ne biz ondan bir sure haber alamadik.

Bunun ustune daha fazla usengeclik yapmayip ailemizin ve arkadaslarimin acil planini yapmayi ustlendim. Bizler ailelerimizden ve ulkemizden uzak yasadigimiz icin acil durum planimiz uygun sekilde bicimlendi. Turkiye'de ailesine yakin yasayanlar daha farkli bir plan olusturabilirler. Onemli olan bir planinizin olmasi.

Butun arkadaslarimdan su bilgileri topladim:

- Tum telefon numaralari (tabii ki telefon numaralarimizi biliyoruz ama diyelim ki cep telefonumuzun pili bitti ve sarj etmek mumkun degil. Eger tum numaralari ezberlediyseniz ne ala ama ben birkac numara disinda artik hicbirseyi ezberden bilmiyorum)

- Ev adresleri

- Is yeri adresleri ve acil bir durum aninda is yerinde irtibata gecilecek kisinin adi, kontak bilgileri

- Cocuklar okula ya da krese gidiyorsa: Okul adi, adresi, ogretmenlerin adi ve kontak bilgileri

- Cocuklarin bakicisi varsa: Bu kisinin kontak bilgileri

- Turkiye'de irtibata gecilecek kisinin yakinlik derecesi, kontak bilgileri

Sonra bu bilgileri excel dokumani olarak derleyip, herkese geri attim. Boylece hepimizde bilgiler var, hatta ciktisini alip yanimizda tasimak daha da faydali.

Sonra bu bilgileri eyalet disi kontagimiza yolladim. Plana dahil herkesin eyalet disi kontagi ayni kisi. Herhangi bir afet, felaket, acil durum karsisinda, bu kisi herkese ulasmaya calisip, irtibat koprusu gorevi gorecek.

Ayrica her aile kendi planlarini tamamlamak icin sunlari yapti:

- Bulusma noktasi (Her aile kendi semtinden aciklik bir alani-okul olabilir, alisveris merkezi park yeri olabilir- bulusma noktasi olarak belirledi. Bakicilara da cocuklari kapip ayni yere gitmeleri tembihlendi.)

- Telefonlara acil durum icin ICE (In Case of Emergency) - ACIL numalarin girilmesi. (Esim ve iki arkadasim telefonumda ICE olarak kayitli. Buradaki itfaiye, polis gerektiginde bu numaraya bakmak uzere egitim aliyorlar.)

Amacimiz gunluk yasami beklenmedik bir sekilde etkileyen herhangi bir durum olursa sasirip ne yapacagimizi bilmez sekilde vakit kaybetmek, cocuklarimiz icin endiselenmek yerine, plana gore hareket edip, bize olacaklarin etkisini en aza indirmek.

Acil durum icin yapilacak hazirliklar bu kadar degil tabii ki. Acil durum cantasi, onemli evrak korunumu vs. gibi daha bircok sey var. Belki baska bir yazida o konulara deginilir.

Daha fazla okumak isterseniz, buradan aileler, is yerleri ve cocuklar icin acil durum plani nasil yapilmali hakkinda daha detayli bilgiler alabilirsiniz.

Dilegimiz buyuk afetlerin ve beklenmedik her turlu seyin hepimizden uzak olmasi. Ama isi sansa birakmayin, ozellikle cocuklariniz varsa.

Sevgiler,
Seda


2 yorum:

larcencielblog dedi ki...

Sedacım, ellerine sağlık! Herşeyi son derece net anlatmışsın! Ben hemen bu akşam hazırlık yapmaya başlıyorum...

Yeniden çok çok teşekkürler!!!

Sevgiler, Başak

elif dedi ki...

Yazıyı okuyunca hemen faaliyete geçme hissi uyandı bende.Uzak sandığımız tehlikeler gerçekten yanıbaşımızda, sürekli hazır olmak gerek. Yazı için teşekkürler.
Elif Kurtoğlu