1 Nisan 2010 Perşembe

Oynak Saatler ve Uyku

Minik Adam doğmadan önce, yaz ve kış saati uygulamasına bakış açım bambaşkaydı. Sonbaharda geri alınınca "Olley, bir saat daha fazladan uyuyacağız!" diye sevinir, baharda ileri alınınca "Off, bir saat erken kalkacağım, ama en azından hava daha geç kararacak" diye avunurdum! Minik Adam'ın ilk yılında çok etki etmemişti yaz/kış saati uygulaması uyku düzenimize... Ama bir yaşını geçip de bizimki gerçekten "adam" olduğunu sanmaya ve uykuya direnmeye başlayınca, almıştı beni bir endişe!

Hiç korktuğum gibi olmadı! Sonbahar ortalarına doğru, gece uykularını 8'den 9'a hatta 9:30'a kaydırmaya başlamıştı minik adam. Daha önce 7:30-8:00 gibi uyuyan (hadi bilemediniz 8:30) bir çocuk için geçti tabii (allahım, ne kadar naifmişim). O yüzden, kış saati uygulamasına çok sevinmiştim! Saatler bir saat geri alınınca, ve Çınar yine 8-8:30 gibi uyumaya başlamıştı. Hatta o zamanki coşkumu ve sevincimi, twitter'dan şu şekilde paylaşmıştım: "Kış saati uygulaması uyku düzeni sapıtan çocuklar içinmiş!" Sevincim çok uzun sürmedi gerçi, Ocak'ta yeniden 9-9:30 gibi uyumaya başladı, Mart'a geldiğimizde artık 10'da yatırıyordum, 15 dakikada uyuyordu! Gündüz hala iki uyku uyuduğu için geç yatmasını normal karşılıyordum; ama, gerek 10'u geçerek uyuması, gerekse sabah 6-6:30 itibariyle ayağa dikilip beni de yatağa gelerek göz kapaklarımı parmaklarıyla açmak suretiyle uyandırması artık oldukça yorucu olmaya başlamıştı...

...ki imdadımıza yaz saati uygulaması yetişti! "10'da yatan bir çocuk için yaz saati uygulaması imdada nasıl yetişir? Daha da geç yatmadı mı?" diye soruyorsanız eğer, söyleyeyim, anneannesinin ve benim -aslında birbirimizden bağımsız- ufak bir planımız vardı!

Uygulamanın başladığı pazar sabahı bizim minik adam, yeni saatle 6:30'da uyandı; aslında azıcık bir müdahaleyele yeniden uyuyabilirdi; fakat, akıllı ananesi sabah uykusu şaşmasın diye hiç uğraşmadı. Birlikte sabah yürüyüşü yaptılar. O gün uykularını aynen eski düzene göre uyudu; ama gece ancak 11:15'te dalabildi... Ve ben büyük bir hevesle sabahı bekledim -hem geç yattığı için, hem de yeni saate ayak uyduracağını tahmin ettiğimden sabah 6'da kalkmayacağını düşünüyordum! Tahminimde yanılmadım! Bizim minik adam, o sabah saatleri bir değil, iki saat ileri aldı! 8:15'te uyandı! Günde iki kez uyuyan, ve ilk uykusuna 10 civarı yatan bir çocuk için geç bir saat tabii! Dolayısıyla anne, ne zamandır aklında olan (ve cuma günü Çınar'ın 2.5 saat aralıksız uyumasından güç alan) "tek uyku" planını devreye soktu!

İlk gün 12'de yatırdık öğle uykusuna, akşam da 9:30 gibi uyudu (daha erken uyumasını bekliyordum doğrusu; ama, eski saate göre 2 saat erken yattığı için önemsemedim). Sabahları artık 7:30-8:00 arası kalkıyor (yaşasın! maşallah maşallah allahım, süpaneke, amin!). Şimdi kademeli olarak (15 dakika 15 dakika) 1'e çekiyoruz öğlen uykusunu. 2 saate yakın uyuyor böylece minik adam gündüzleri, eski uyku düzenine göre gündüz uykuları azaldı; ama gece uykularının süresi uzadı! Havalar ısındığı, günler daha da uzadığı zaman dışarıda daha çok atlayıp zıpladıkça belki daha uzun uyur, belli mi olur? Hem ilk günden sonra daha da kolay dalmaya başladı gece uykusuna. Plan işe yaradı! Ne zamandır "nasıl geçirsek, neler yapsak" diye düşündüğümüz "tek uyku" maceramız -Çınar'la ilgili her olayda olduğu gibi- kendiliğinden başladı!

Ve sabahları Çınar'dan daha erken uyandığımız için, bize de şu aşağıdaki manzaranın keyfini çıkarmak kaldı!!!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevindim sizin adınıza:) O yatışa da koptum :D Resim böyle çok güzel olmuş, eline aklına sağlık!

larcencielblog dedi ki...

Evrencim, bizim oğlan sürekli yatağın içinde böyle bir gezinti halinde. Daha hiç koyduğum halde bulamadım kendisini, ve hep böyle yatağın enine yatmayı tercih ediyor :)) Deli!

Ne yalan söyleyeyim, resmin geldiği son hali ben de pek beğendim... hatta yeni evde odasına assam mı diyorum :))

Tek uykuya indik, iyi oldu da, az uyuyor hala. 1.5 saat civarı. Gece uykularını 8 saatten 10 saate yaklaştırdık (1 saat erken yatıp 1 saat geç kalkması münasebetiyle), ordan kar ediyoruz. Aslında, bana daha rahat oluyor tabii, gündüz ben bakmıyorum ya, ehehe :)) Haftasonu için de iyi, daha çok gezebiliyoruz :P Kötü anneee!!! Cuma günü 2.5 saat uyumasından ümitlenmiştim ama... anneler de "günler uzayacak, daha çok yorulacak, daha uzatır uykularını" diyorlar ama kısmet :)