14 Temmuz 2010 Çarşamba

Çınar ve İlişkiler

Aslında bu yazı tamamen Çınar'ın "diğer çocuklarla ilişkileriyle" ilgili! Bu tırnak içindeki kısım beni hem heyecanlandırıyor, hem de çok komik geliyor. Durduk yere "anneeee, memeeeee" diye ağlayabilen bir organizmanın "arkadaşlık" kurması, bir anne için hem heyecanlı hem de komik değildir de nedir?

Hep merak ederdim (ve korkardım) "acaba Çınar kıskanç bir çocuk olacak mı?" diye. Kıskançlıktan kastım, "karşısındakini kıskanıp da zarar vermeye" çalışması. Yoksa kıskanır, kıskanabilir, son derece insani bir tepkidir bence. İlk sinyaller, korkmama gerek olmadığı yönünde. Ama işin ilginci, minik adamın ilişki anlayışının, karşısındaki "arkadaşın" yaş grubuna göre değişiyor olması! Şöyle ki:

- 0-6 ay grubu: En sevdiği yaş grubu! Oynamak için değil tabii ki; sevgi, şefkat, ilgi göstermek, durup durup öpmek, "aaauuuwwwww" yapmak için! Örnek; Bahar! Kuzeni olduğu için de olabilir ama bu ara Çınar'da bir "küçüüüüüüükkkkk" takıntısı başladı! Kendisi (kollarını iki yana, hatta geriye doğru açarak) kocaman abi olduğu için bütün "küçüüüüük"lere şefkatle yaklaşıyor.

- 6-10 ay grubu: Bu gruptan hazetmiyor bizimki. Sanırım yeterince küçük değiller Çınar için; bir de çok meraklı olup Çınar'ın kulağını, saçını falan çekmeye çalıştıkları için minik adam kendilerinden epey rahatsız oluyor (hala AVM'deki saç çekme olayının şokunu atamadı yavrum üzerinden). Birlikte oynamaları (!) de zor. O yüzden, bu grubu daha ziyade kıskanma eğiliminde... Örnek; Defne -Dilek Abla'mın kızı Defne'yi kucağıma aldığımda Çınar biraz mahçupça gülerek kendisi de kucağıma gelmek istedi. Defne'yi anneme verdiğimde bu sefer de anneme gitmek istedi. "Bak ya anneannen tutacak ya da ben tutacağım Defne'yi" dediğim zaman anneanesini gösterdi. Anneyi kurtardı galiba aklınca... ama "verin kendi annesine bana ne yaaa" da demedi :)

- 1-3 yaş (10 ay üstü de dahil): Bu grupla oynamaktan hoşlanıyor Çınar. Ama oyuncak paylaşmaktan pek hoşlanmadığı da bir gerçek. Yaş dönemi gereği, normal! Ama tabii ki biz paylaşması konusundaki telkinlerimize devam ediyoruz. Yine de, gözden çıkarabileceği oyuncakları ile arkadaşının oynamasına izin veriyor. Haftasonu kuzeni Emre'yle de (32 aylık), dün akşam arkadaşı Kerem'le de (11.5 aylık) oyuncaklarının "kabul edilebilir kısmını" çok güzel paylaştı, hatta birlikte (paralel) oynadılar. Hatta ve hatta, bizde oldukları akşam, bir ara Emre'yle organize yaramazlık yapmaya niyetlendi ama kuzen o sırada Calliou transında olduğu için girişimi sonuçsuz kaldı :) (dev kuzenler buluşması postu, çok yakında....)

- 4 yaş ve üstü: Hayran olduğu yaş grubu! Abiler/ablalar! Peşlerinden çok koşuyor Çınar ama ah bir de onlar da onunla ilgilenseler... Örnek: Alp, Mehmet (gerçi allah için, Mehmet Abi'miz çok ilgilendi oğlumla, ama uzakta oturuyorlar, hep görüşemiyoruz ki...)




Şunu söylemeliyim ki, okkulla birlikte çok şekillendi bu ilişki desenleri. Daha öncesinde söyleyebileceğim "çocuklara pek zarar vermiyor, ama çok da ilgilenmiyor" olurdu. Şimdi, hakkında post yazacak kadar belirgin tavırları var minik adamın... Sosyalleşiyor, arkadaş nedir öğreniyor... Büyüyor!

Ve ben bir kez daha, doğru bir karar verdiğimizi düşünüp, mutlu oluyorum...

Hiç yorum yok: