27 Ocak 2011 Perşembe

En Doğru Benim!

Ne kendini yerden yere vurmak doğru annelik konusunda, ne de kendini yere göğe sığdıramamak...

Ne başkalarına ahkam kesmek doğru, ne de umursamayıp arkamızı dönmek...


Elif Şafak evliliği böyle tanımlamış ama, annelik de ip üzerinde yürümek, cambazlık; denge kurmak çok zor. Ama önce "denge kurmayı istemek" önemli sanırım.

Bakıyorum bazen etrafımdaki annelere ve kendime, ya yerden yere vuruyoruz kendimizi ya da biri bize ufak bir eleştiri yöneltse kaplan kesiliveriyoruz. Ortamız yok. Ya doğruyuz ya yanlış. Ya herşeyi en iyi biz biliyoruz, ya hiçbir şey bilmiyoruz. Ya siyahız ya beyaz!

Halbuki, hepimiz çabalıyoruz, çırpınıyoruz çocuklarımız için. Hepimizin tarzı farklı yalnızca.

Belki yanlış yaptığımız tek nokta, eleştiriye kulak vermemek. Başka fikirlere açık olmamak. Kendi akıl süzgecimizden süzüp geçirmeden reddetmek, yaftalamak, itelemek. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak. Ya da, kalbimizi ve aklımızı uyum içinde çalıştıramamak.

Doğum biçiminden emzirip emzir(e)memeye; uyuk, yemek, her türlü davranış biçimi "eğitiminden" çocukla geçirilen vaktin "kalitesini arttırmaya" kadar her konuda herkesin farklı bir fikri var. Herkes fikrini söylemekte hür. Hür olmadığımız nokta, bir diğerini "yanlış yapmakla" suçlamak. Yapıyoruz ne yazık ki! Şu "alman anneler" konusunda en çok hissettim bunu. Bütünün bir parçasını yanlış bulup, tamamına pay biçiyoruz. Halbuki, her bakış açısı çok değerli, herkesten öğreneceğimiz çok şey var!

Her bilgi parçası önemli, her bilgi parçası değerli. Aklımız, beynimiz bunun için var; süzgecinden geçirelim, aklımız ve kalbimizle de uyum içinde bulduklarımızı kullanalım, diğerlerini raflara kaldıralım diye... Belki bir gün kullanırız, belli mi olur?

NOT: Bu yazıyı, en çok kendim için yazdım... en çok...

5 yorum:

Güneş Akay dedi ki...

Başak'cım ben de bana göre en doğru olanı seçtim uyguladım, baktım kızıma göre doğru değil diğer seçenekleri denedim. Her Anne/Baba'nın şartları çok farklı..
Ne güzel yazmışsın, kendimizi çok yıpratmadanbunun farkına varmak en doğrusu..
Sevgiler.

Burcu dedi ki...

Yazdığın her cümlenin altına imzamı atıyorum Başak. Herkes kendince evet haklıdır, doğrudur ama başkalarının da doğru olabileceğini düşünmeli, kendi doğrularını onlara dikte etmeden, onları aşağılamadan da kabullenmeli insan.

ZEYNEP dedi ki...

Çok doğru yazdıkların ve haklısın. Ben de kendime yazılmış gibi / kendim yazmış gibi okudum :) Teşekkürler :)

Sen Gelince dedi ki...

Ama hepimiz için olsun:)

Adsız dedi ki...

Bu konuyu görüşmek için çaba geliştirmek için çok teşekkürler, ben bu konuda ve bu konuda daha büyük bir eğitim gibi güçlü hissediyorum. Mümkünse, uzmanlık kazanmak gibi büyük bir anlaşma çok daha fazla bilgi sahip web sayfanıza güncelleme sakıncası var? Bu benim için çok faydalıdır.