2 Şubat 2010 Salı

Çocuğunuzla Evde Oynayabileceğiniz Eğlenceli Oyunlar (*)

(*) Aşağıdaki yazı www.ohdeedoh.com dan özetlenmiştir... Yazının aslı ve tamamı için lütfen buraya tıklayın!)

Seda'nın bana aylar aylar öncesinden (hatta sanırım daha hamileyken) bahsettiği http://www.ohdeedoh.com/ u yeni keşfediyorum... Türk'ün aklı sonradan gelir derler ya, neyse, en azından taşınmadan önce bakmayı akıl ettiğim iyi oldu :)

Dün sitede gezinirken, dekorasyonla ilgili pek çok fikrin yanında, "Bebeğiniz için 5 Aktivite" başlıklı bir yazıya rastladım. Hele ki yazının 16 aylık bir bebeğin annesi tarafından yazıldığını görünce hemen atladım üstüne! Yazıdaki 5 ativite dışında yazıya yazılan yorumları da okudum. Ve Çınar'ın seveceğini ve katılım sağlayabileceğini tahmin ettiklerimi not ettim:
  1. Renkli post-it'lere sayıları, harfleri, kelimeleri yaın, ya da şekiller çizin/yapıştırın. Bunları evin duvarlarına, onun görebileceği seviyeye asın. Evde dolandıkça kağıtları keşfedecektir. Siz de üzerlerinde yazanları ona okuyarak/şekilleri açıklayarak eğlenebilir ve kelime dağarcığına katkıda bulunabilirsiniz!

  2. Sevdiği bir oyuncağı (top, araba, vb.) bir yere saklayın. Sonra sakladığınız nesneyi ve yeri tarif ederek (mavi topu salondaki perdenin arkasına sakladım, gibi) oyuncağı bulmasını sağlayın.

  3. Müzik çalıp/kendiniz müzik yapıp dans edin. Dansa ederken yaptığınız hareketleri müzik eşliğinde söyleyin. (Başak'ın notu: Hockey Pokey şarkısı bence bu konuda yazılmış en iyi şarkı ve Çınar ona bayılıyor! Ben de hem söyleyip hem hareketlerini yaptıkça bir yandan kendisi de katılmaya çalışıyor, bir yandan da kıkır kıkır gülüyor!)

  4. Yastıkları üst üste dizerek ya da koltukları birbirine yaklaştırarak ev yapın, üzerine bir çarşaf sererek çadır kurun. Çocuğunuzu içine sokun, yanına bir kaç kitabını, oyuncağını ve sevdiği bir oyun arkadaşını (bebek, oyuncak ayı, vb., bizde Ruhi olabilir mesela, kendisi hemen sağda :>) yanına vererek biraz yalnız vakit geçirmesini teşvik edin. (Kendisi oyalanmazsa çadıra birlikte de girebilirsiniz. Ya da geçen sabah Çınar'la yaptığımız gibi içine girip çıkarak saklambaç oynayabilirsiniz.)

  5. 5. Buzdolabına çeşitli mıknatıslar yapıştırın. O da onları hem buzdolabına hem de başka yüzeylere tutturmaya çalışsın. (Bizim buzdolabı bu konuda oldukça başarılı, bkz. yandaki resim... Çınar da mıknatıslarla oynamayı çok seviyor.)

  6. 6. SAKLAMBAÇ -en sevdiğimiz oyun! Eskiden biz saklanırdık Çınar bulurdu, şimdi o kapıların arkasına girip oturuyor, bizim onu bulmamızı bekliyor :)

  7. 7. Çekmeceleri boşaltıp tekrar eşyaları yerine yerleştirin... yerleştiriken eşyaların isimlerini söyleyebilir, ne işe yaradıklarını anlatabilirsiniz. Ya da onun kendi kendine meşgul olmasını izleyebilirsiniz :)

  8. Ondan belirli özellikleri olan bir şey getirmesini isteyin: "Bana havlayan/miyavlayan/patpat yapan/mavi/kırmızı/vb. bir şey getir" gibi...

  9. Seyahat çantası hazırlayın (20 aylıkken oynadıkları bir oyun): ufak bir valizin içine seyahate çıkarken yanına almak isteyeceği şeyleri koyun, tatile gidin, çantayı boşaltın, doldurun...

Her çocuğun ilgi alanı, yapmayı sevdiği ve sevmediği şeyler farklı olduğu için belki çocuğunuz bu oyunların hepsini sevebilir, belki de hiçbirini oynamak istemez. Ya da ona verdiğiniz komutları anlamayabilir. Bunun çocuğunuzun gelişiminin önde ya da geride olmasıyla ilgisi yoktur, onun tercihleriyle ilgisi vardır. Yazıya bir eğitimci şu yorumu yapmış:

"Oyunun 3 aşaması olabilir; birlikte oyun, kendi kendine oyun, bunaltıcı oyun. İlk ikisi öğrenmeye yardımcı olurken üçüncüsü ne eğlendirir ne öğretir. Çocuğunuzu bunaltacak şekilde aktiviteye zorlamaktan kaçının."

Ben de Çınar'la bu oyunları oynamayı yavaş yavaş deneyeceğim... belki sever, belki daha sonra sever, belki sevmez! Sonuçları zaman zaman sizinle paylaşırım!

Herkese iyi eğlenceler!!!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Cooook iyi olmus bu oyunlar :)

Biz hemen 2 numarayi yaptik, 4'u yaptik. 3, 6, 7 en favorilerimiz, Basak'in notunu da kaydettik, youtube'dan bi de Hockey Pockey'li yapicaz :)))

Valla iyi ki yazmaya basladin Basak, ellerine saglik!

larcencielblog dedi ki...

Hehe, çoğunu yazardan önce denemişsiniz desene :D

Eğlendiğinize sevindim!

Bir de, senin yorumlarını okudukça daha çok yazasım geliyor Evren, sağolasın :)

Sevgiler!

anneyazar dedi ki...

Çok güzel, yenilerini bekliyoruz :)