22 Şubat 2010 Pazartesi

Dağ Sıçanı Sorunsalı ve Çözümü

"Nasıl yani?" dediğinizi duyar gibiyim :) Ya da "dağ sıçanı ne?" de diyor olabilirsiniz (ben demiştim)... aslında hikaye bundan yaklaşık 7 ay öncesine uzanıyor...

Çınar bir kitabın sayfalarının ters olduğunu keşfedip düzelttiğinde 10 aylıktı. Hatta, bir kitabının üzerindeki pandanın yüzü ona orantısız geldiği için (gerçekten de, gözleri fazla aşağıda o hayvanın :D) kitabı hep önce tersine çevirerek okumaya başlıyor, içini açtığında sayfalar ters kalınca yeniden düzeltiyordu :) Aslında bizim minik adamın tertip-düzen hastalığından kaynaklanıyor ters-yüz durumu. Anneannesinin ve Gülcan Teyzesi'nin elinden çok su içtiğinden midir bilinmez oğlum dehşet şekilde düzenli bir çocuk! Aldığı şeyi mutlaka "aldığı biçimde" yerine koyar (tabii, biraz öğrettik, ama içinde varmış ki çabuk kaptı), altını açtığımızda bezini koştur koştur kendisi çöpe atar, elleri kirlendi mi çekmeceden bez alır siler, misafirlere ayakkabılarını koyacakları dolabı gösterir (çünkü ayakkabılar ortada durmaz, değil mi?) ve bir şey tersse mutlaka düzeltir!

Ama işte bazen bu titizliği başına olmadık dertler açıyor... geçenlerde minik adama, öyle çok da düşünmeden "10'a Kadar Say PonPon" diye bir kitap almıştım. Maksat saymayı öğretmek değil de, çok sevdiği PonPon karakterinin yeni bir macerasını okumaktı. Önce yüz vermedi kitaba, sonra 2-3 hafta önce bir gün, yeniden gösterdiğimde pek bir çoşkuyla bakmaya başladı. Başta herşey çok güzeldi; "ayaklarını pat pat yere vurmayı seven bir tavşan, lezzetli bir çiçeğin tadına bakan iki kuş, öğle yemeğinde sinek yiyen üç kurbağa..." derken "dallardan sarkmayı seven altı neşeli dağ sıçanı" sayfasını açtı ve film koptu!

Yandaki resimde de görebileceğiniz gibi dağ tavşanları dallardan yalnızca sarkmayı sevmiyorlar, TERS sarkmayı seviyorlar! Hayır, sayfada yalnızca onlar olsa, sorun değil; ama yerde de iki tavşan onları izliyor -DÜZ bir biçimde, haliyle... Şimdi sayıca çok olan, göze çarpan, ters duran dağ sıçanları olduğu için bizim minik adam sayfayı açar açmaz hoop dedi, kitabı ters çevirdi. Ama o da ne? Bu sefer tavşanlar ters kalınca kitap bir daha düze döndürüldü. Ama bu sefer yine dağ sıçanları ters kaldı, yine kitap ters çevrildi. Ama tavşanlar bu sefer ters, hop düze döndürüldü... bu döngü ilk seferde sanırım 10-15 kere tekrarlandı. Sonra baktı olmuyor, "tavşanlar az zaten, naapiyim onlar ters dursunlar bari" dedi herhalde ve kitap tersken (dağ sıçanları düzken) okumaya devam etmek istedi. Tabii kitap ters olunca, ve tersken sayfayı çevirince bizim minik adam, dağ sıçanlarından bir önceki sayfaya geldi yeniden. O sayfada ters duran hayvanımız olmadığı için kitabı düze çevirdi, sayfayı da çevirince yeniden nereye geldi? Evet, dağ sıçanları sayfasına... haydaaaa!!!!! Buyur bakalım... Al baştan!

Biz Çınar ve bu kitap sayesinde 1 hafta boyunca gülmekten öldük! Aklımıza "dağ sıçanı sorunsalını" videoya almak geldiğinde Çınar olayı çözmeye başlamıştı sanırım. Dönüp duran dağ sıçanlarını ve olayın nasıl çözüldüğünü buradaki videodan izleyebilirsiniz :)

İyi eğlenceler!!!!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hahaha :D

İşte benim adamım, ben de hiç dayanamam düzensizliğe. "Aldığı biçimde" koyma olayını da milim şaşırmam, şaşanı da sevmem diyordum ta ki bizim YavruSu aramıza gelene kadar :) Bir tek kitaplarını yerine koyuyor, o da her zaman değil. Ters yüzle de hiç ilgisi yok. Ben de onu çocukların kalıp tanımamasına ve gördükleri şeyi ters de olsa ayırdedebilmesine bağlamıştım. Yani tersinden bakıp da ördek veya ayı olduğunu anlayabiliyor diye iyimser düşünmüştüm :)

Videoya çok güldüm ya süper :)))

larcencielblog dedi ki...

Evet sanırım kişilikle ilgili bir şey bu düzen olayı... Ben de çok düzenliyimdir, anneannesi de, dedesi de... genetik olarak kimlere çektiği ortada yani minik adamın :)

Böyle pedagog/psiklolg tayfasıyla konuştuğum zaman "aman dikkat edin obsesiviteye dönmesin" falan diyorlar ama çok da umursamıyorum açıkçası. Yapısı böyle çocuğun. Ben nerde okudum geçen gün, hatırlamıyorum -senin blog bile olabilir :P, ama "eskilerin 'ay çok titiz' dediği her şeye şimdiki psikologlar 'obsesif' diyorlar" diye yazıyordu. Çok doğru. Bilimin ilerlemesiyle birlikte herşeye fazla takar olduk sanki :)

Ya bu arada, Nurturia'da YavruSu'nun videolarını koyduğunu görüyorum ama bizim işyerinin web filter'ı izin vermiyor ki izleyeyim... evde akşam hoşaf olmadığım bir gece izleyeceğim ama hepsini, çok merak ettim doğrusu!

Sevgiler!!!